سرامیکها یکی از انواع رایج پنلهای سنگی مصنوعی هستند که کاربرد گستردهای در پوشش سطوح اماکن مختلف پیدا کردهاند. برای ساخت سرامیک، از اختلاط موادی همچون خاک رس، آب، کاربید سیلیکون، اکسید آلومینیوم و ... استفاده میشود. خمیر حاصل از ترکیب مواد خام را پس از قالبگیری در دستگاه خشککن و سپس کوره کاشیپزی قرار میدهند تا ضمن خشک شدن، مقاومت لازم را کسب کند. در نهایت سطح سرامیک با یک لایه روکش لعابی پوشانده میشود و یا با سایر روشهای موجود پرداخت میگردد.
از سرامیک کف در محیطهایی با کاربری متفاوت اعم از ساختمانهای مسکونی، نمایشگاهها، بیمارستانها، کلاسهای درس، سالن انتظار، تالارها، فروشگاهها، فرودگاهها، هتلها و ... استفاده میشود. این سرامیکها به واسطه مزایای منحصربهفردی همچون مقاومت بالا و نظافت آسان چنین کاربرد گستردهای پیدا کردهاند. از طرفی باید گفت سرامیکها انواع مختلفی دارند و در چندین درجهبندی کیفی در بازار به فروش میرسند. این ویژگی باعث شده از انواع مختلف آن بسته به نیاز و شرایط محیطی بتوان در اماکن مختلف بهره برد، برای مثال از سرامیک مات در مکان هایی که آلودگی بیشتر است استفاده میشود.
مزایای استفاده از سرامیک کف
امروزه برای پوشش کف، از متریال متنوعی همچون پارکت لمینت، چوب، رول PVC و ... استفاده میشود. اما هیچکدام از این روشها نتوانستهاند، جایگزین مناسبی برای سرامیک کف باشند. سرامیک کف نسبت به دیگر کفپوشها از مزایای بسیاری برخوردار است که در ادامه به آنها میپردازیم، زیگما بهترین مارک سرامیک را برایتان فراهم میکند.
- طول عمر بالا
سرامیکها در مقابل دیگر کفپوشها عمر بیشتری دارند و به طور معمول تا پایان عمر مفید ساختمان، تعویض نمیشوند؛ مگر این که بحث تغییر دکوراسیون و نوسازی ساختمانها مطرح باشد.
- مقاومت زیاد
سرامیک کف از مقاومت بالایی برخوردار است؛ به طوری که علاوه بر منازل مسکونی، در پاساژها، مجتمعهای تجاری، سالنها و سایر اماکن پرتردد از آنها استفاده میشود.
- عدم تغییر رنگ
سرامیک کف علیرغم دیگر کفپوشها در اثر عواملی همچون مواد شیمیایی، نور خورشید، اشعه و ... تغییر رنگ نمیدهد. به دلیل همین ویژگی، میتوان از این متریال در فضاهای باز هم استفاده کرد.
- شستوشوی آسان
استفاده از سرامیک به لحاظ بهداشتی نیز بر دیگر کفپوشها ارجحیت دارد. چرا که نظافت آن بسیار آسان است. از طرفی هر گونه آلودگی روی آن به راحتی قابل تشخیص است و به راحتی میتوان انواع کثیفی را از روی آن پاک نمود، برای مثال سرامیک طرح سنگ لاشتر یکی از انواع این سرامیک هاست.
- عدم نفوذ آب
سرامیکها درصد جذب آب بسیار کمی دارند. همچنین در سطح برخی سرامیکها از موادی بهخصوصی استفاده میشود تا نفوذ رطوبت به حداقل برسد. همان طور که میدانید نفوذ آب میتوان خسارتهای سازهای و غیرسازهای زیادی به همراه داشته باشد که در کفپوشهایی از جنس سرامیک از این اتفاق جلوگیری میشود.
- مقاومت در برابر آتشسوزی
سرامیکها تحت حرارت بسیار زیاد تولید میشوند. به همین دلیل از مقاومت بالایی در برابر آتشسوزی برخوردارند. مقاومت سرامیک در برابر حرارت باعث شده گزینه مطلوبی برای سیستمهای گرمایش از کف به حساب بیاید، برای نمونه در بیمارستان ها از سرامیک پرسلان بیمارستانی استفاده میشود که در برابر آتش سوزی مقاوم مبیاشد.
- انواع مدل های سرامیک کف
سرامیکهای کف بر اساس نوع ترکیبات، نحوه تولید، درجه کیفیت، روش پرداخت سطح و ... به انواع مختلف تقسیم میشوند. در این قسمت به معرفی دو نوع از پرکاربردترین سرامیکهای کف میپردازیم.
- سرامیک پرسلان
سرامیکهای پرسلان، جدیدترین و مستحکمترین نوع سرامیک هستند. سرامیکهای پرسلان تحت فشار و دمای بسیار بالا تولید میشوند و به همین علت مقاومت آنها نسبت به دیگر انواع سرامیک بیشتر است. میزان تخلخل و خاصیت جذب آب در سرامیکهای پرسلان بسیار کم است و این ویژگی سبب شده این نوع سرامیکها مناسبترین گزینه برای پوشش کف در مناطق مرطوب و شرایط محیطی خاص به حساب بیایند. همچنین سرامیکهای پرسلان مقاومت زیادی در برابر سایش دارند و به دلیل کیفیت و تنوع بالا، از پرطرفدارترین محصولات پوششی در ساختمان محسوب میشوند، یکی از بهترین سرامیک ها، سرامیک پرسلان پارکینگ میباشد که مزایای زیادی دارد.
- سرامیک گرانیتی
سرامیک گرانیتی محصولی متشکل از خاک رس و رنگدانهها است که از گروه کربناتها در ترکیبات آن استفاده نشده. این نوع سرامیک به دو صورت براق و مات در بازار موجود است. سرامیک گرانیتی لعاب ندارد و سطح آن را با سنگساب، صیقلی میکنند. سرامیکهای رگهای، سرامیک کف فلفل نمکی، قالبهای رستیک و ... از طرحهای رایج سرامیک گرانیتی هستند.
بر اساس پوشش رویه و پرداخت سطح میتوان سرامیکهای کف را به دو نوع براق و مات تقسیمبندی کرد. در پرداخت سطح سرامیک کف از انواع روشهای لعابی، پولیش، مواد نانو و ... استفاده میشود. سرامیکهای لعابدار به لحاظ زیبایی و دوام بر انواع بدون روکش برتری دارند و راحتتر نظافت میشوند.
سرامیک کف به لحاظ ابعادی نیز اندازه ثابتی ندارد و در اضلاعی از 20 تا 120 سانتیمتر ساخته میشود. علاوه بر طرح و نقش سرامیک، ابعاد آن نیز در طراحی دکوراسیون اهمیت دارد. برای مثال در سبک سنتی از سرامیکهایی با ابعاد کوچک و در سبکهای مدرن از پنلهای بزرگتر استفاده میشود.
یکی دیگر از معیارهای تقسیمبندی سرامیک کف، درجه سختی است که نشان میدهد هر محصول برای استفاده در چه شرایط محیطی مناسب است. برای مثال سرامیکهایی با درجه سختی بالا، برای استفاده در مکانهای پررفتوآمد و شرایط آبوهوایی خاص مناسبتر هستند و استفاده از سرامیکهایی با درجه سختی متوسط در محیطهایی همچون آشپزخانه و نشیمن منازل بیشتر توصیه میشود.
خرید سرامیک کف
برای خرید سرامیک کف نیز مانند هر کالای دیگری لازم است به قدر کافی وقت بگذارید و معیارهای مختلف را بررسی کنید. مهمترین فاکتورهایی که جهت انتخاب بهترین و اقتصادیترین محصول بازار باید در نظر بگیرید به شرح زیر هستند.
بودجه
در خرید سرامیک بهتر است ابتدا بودجه خود را مشخص کنید. با این کار دایره انتخاب شما محدودتر میشود و راحتتر به مناسبترین گزینه دست خواهید یافت.
شرایط محیطی و فضای مورد استفاده
اماکن مختلف بسته به عوامل محیطی، میزان ازدحام، آبوهوا، رطوبت و ... شرایط متفاوتی دارند. حتی گاهی لازم است در بخشهای گوناگون یک ساختمان از انواع مختلف سرامیک کف استفاده شود. برای مثال اگر قصد دارید که برای منزل خود سرامیک کف تهیه کنید، نیاز شما با شخصی که میخواهد برای تالار یا لابی یک هتل خرید کند، بسیار متفاوت است. از طرفی در قسمتهایی از خانه که تردد کمتر است یا در معرض رطوبت کمتری قرار دارد نیازی به استفاده از کاشیهایی با سطح کیفیت بالا نیست و میتوانید بودجه کمتری به آن اختصاص دهید.
سرامیک کف براق یا مات؟
سرامیک کف میتواند سطحی براق و صیقلی یا مات و زبر داشته باشد. هر کدام از این حالات مزایا و معایب خاص خود را دارند. برای مثال اگر سرامیک کف صیقلی باشد:
از طریق انعکاس و انتشار نور، فضا را بزرگتر و روشنتر جلوه میدهد.
تمیز کردن آن آسانتر است.
نمای لوکستری به محیط میبخشد.
معایب سرامیک کف براق
هر گونه آلودگی را بهوضوح نشان میدهد و نیاز به رسیدگی روزمره دارد.
سطح لغزنده آن خطرناک است و برای محیطهای مرطوب توصیه نمیشود.
بازتاب زیاد آن در محیطهایی که در معرض نور آفتاب قرار دارند، میتواند آزاردهنده باشد.
در مقابل سرامیک کف با سطح مات را داریم که:
لغزندگی کمی دارد و برای محیطهای مرطوب یا پرتردد مناسبتر است.
بازتاب نور کمتری دارد و لکه و آلودگی را کمتر نشان میدهد.
معایب سرامیک کف مات
در فضاهای کوچک جلوه زیبایی ندارد.
تمیز کردن آلودگیها از آن به دلیل سطح زبری که دارد، سختتر است.
سرامیک کف و انتخاب رنگ و طرح
سرامیکهای کف به نسبت طرح و رنگ بسیار متنوع هستند و انتخاب آنها قبل از هر چیز به سلیقه شما بستگی دارد. مدلهای تراورتن، چوب، بازالت، پارکت، مرمر و ... از طرحهای رایج سرامیک کف به حساب میآیند. بهتر است برای تناسب هر چه بیشتر با فضا، در انتخاب سرامیک کف به اصول طراحی دکوراسیون توجه شود و محصول انتخابی با چیدمان، رنگ و جنس سایر لوازم محیط همخوانی داشته باشد.
برند سرامیک کف
در کشور ما کاشیکاری و صنایع پوششی سابقه طولانی دارد و برندهای معتبر بسیاری در ایران فعالیت میکنند. کیفیت نمونههای داخلی نیز در سطح بالایی قرار دارد و با نمونههای خارجی قابل رقابت است. اما در خرید سرامیک بهتر است تنها به برند اکتفا نکنید و بر اساس نیازهای خود محصول مورد نظر را انتخاب نمایید.
جمعبندی
با شناسایی نیازها و براساس اطلاعاتی که کسب کردهاید میتوانید نسبت به خرید سرامیک کف اقدام کنید. کارخانهها معمولا مشخصات کلی هر محصول را بر روی بستهبندی درج میکنند. با بررسی این مشخصات میتوانید متناسبترین سرامیک کف را متناسب با نیازهای خود بیابید و خریدی اقتصادی و آگاهانه داشته باشید.